Belangstellenden in de rij voor woningen in Jozefpark

HILLEGOM – Er komt schot in plan Jozefpark in Hillegom. In de oude Jozefkerk is begonnen met de verbouwing. De verkoop van de woningen in het plangebied is deze week gestart. De belangstelling is groot.

Plan Jozefpark betreft de Jozefkerk en omgeving. De Haarlemse ontwikkelaar RENWARD heeft daarvoor plannen bedacht waarbij de bestaande bebouwing grotendeels blijft staan. De kerk, de pastorie, het Theresiahuis en het hoofdgebouw van de Jozefschool blijven behouden maar krijgen een andere bestemming. Gebouwen die wel het veld moeten ruimen, zijn de voormalige gymzaal van de Jozefschool, het voormalige clubhuis van muziekvereniging Crescendo en het ’Zwitserse’ huis.

De Jozefkerk wordt verbouwd tot een gebouw waarin 26 mensen kunnen wonen die psychogeriatrische zorg (24-uurszorg) krijgen. Directeur Patrick Jansen van RENWARD zegt dat de verbouwing inmiddels is begonnen. Bij de kerk zijn bouwhekken geplaatst en de antikraakbewoning in de andere kerkelijke gebouwen is beëindigd.

De pastorie naast de kerk wordt een ’herstelhotel’. Daar kunnen tien mensen verblijven die bijvoorbeeld na een operatie uit het ziekenhuis zijn ontslagen, maar nog niet naar huis kunnen. In het Theresiahuis aan de andere kant van de kerk komen tien woonzorgeenheden (aanleunwoningen) waar lichte zorg wordt geboden.

Ook de oude Jozefschool blijft grotendeels staan. Het hoofdgebouw langs de Brouwerlaan wordt verbouwd tot twaalf kleine huurappartementen. Op de grond van de voormalige gymzaal en op het huidige schoolplein komen acht eengezinshuizen. De verkoop van die woningen is nu begonnen.

Een belangrijk onderdeel van plan Jozefpark is verder een appartementencomplex dat verrijst naast de moskee. Dit gebouw telt zes lagen en 22 appartementen. De bovenste twee lagen worden koopwoningen, de appartementen in de onderste vier lagen gaan in de verhuur.

Impressie van de acht eengezinshuizen naast de Jozefschool. Rechts de ingang van de parkeerkelder eronder.

Crescendo

Het appartementengebouw krijgt de naam ’Crescendo’, een knipoog naar de gelijknamige muziekvereniging die jarenlang op deze plek haar clubhuis De Drempel had. Dankzij het appartementengebouw blijft de naam van de vereniging, die in 1209 na 89 jaren ophield te bestaan, voor Hillegom behouden. ,,We vonden het een leuke knipoog en de gemeente was dat met ons eens’’, aldus Jansen.

De prijzen van de zeven appartementen en drie penthouses in Crescendo zijn niet gering. Het goedkoopste appartement kost 380.000 euro, het duurste 520 mille. Wie een penthouse wil, moet
nog dieper in de buidel tasten: die worden aangeboden voor prijzen tussen de 745 en 835 mille. Ook de prijzen van de eengezinshuizen naast de Jozefschool zijn bekend: een hoekhuis kost 550.000 euro, een tussenwoning 525.000.

De belangstelling voor de woningen is niettemin groot. De verkoop is nog maar net begonnen en volgens Jansen hebben inmiddels 34 potentiële kopers zich ingeschreven.

Tot en met donderdag 3 september 20.00 uur kunnen geïnteresseerden zich online melden. De ontwikkelaar zegt in november dit jaar met de bouw te willen beginnen. De bouwtijd is ongeveer anderhalf jaar. De verhuur van de twaalf huurappartementen in Crescendo begint volgens de huidige planning voor het einde van 2021.

Appartementengebouw Crescendo

Geen zienswijzen

Trots is Jansen op het feit dat tegen het bestemmingsplan Jozefpark geen enkel bezwaar is ingediend. “Dat maak je niet vaak mee met plannen van deze omvang. Het geeft aan dat de Hillegommers het plan omarmen.”

Dat kerk, pastorie, Theresiahuis en Jozefschool behouden blijven, speelt daarin ongetwijfeld een rol. Sinds de katholieke Jozefkerk in de zomer van 2009 de deuren definitief sloot, loopt al de discussie over wat te doen met het godshuis en de aanpalende gebouwen. In de loop der jaren passeerden ook plannen de revue, waarbij de kerk zou worden afgebroken. Het leidde destijds tot de oprichting van de Vereniging Instandhouding Jozefkerk en Pastorie door een aantal verontruste Hillegommers.

Park

Doordat er vooral wordt geparkeerd in half verdiepte parkeerkelders onder de bebouwing, kan het Jozefpark een parkachtige uitstraling krijgen en zijn naam dus eer aandoen. Als het Jozefpark klaar is, wil de gemeente het aanpalende Leembruggenterrein – tussen de begraafplaats en de Leembruggenstraat – er ook bij betrekken, zodat een groter park ontstaat. Voor het ontwerp wordt dezelfde landschapsarchitect ingeschakeld.

Bron | Haarlems Dagblad

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!