‘De Jozefkerk in Hillegom is een unieke plek om te wonen’

HILLEGOM – De verbouwing van de oude Jozefkerk is inmiddels begonnen. Wat maakt wonen in de kerk en omgeving uniek? “Je komt te wonen op een historische plek in het Hillegomse. Bovendien is het een prachtige plek tegen het dorp aan,” vertelt Wim van Haaster van het kerkbestuur.

De verkoop van woningen in Jozefpark is 11 augustus jl. gestart. Dankzij de Haarlemse ontwikkelaar RENWARD worden de kerk, de pastorie, het Theresiahuis en de naastgelegen Jozefschool behouden.

Het hoofdgebouw van de school langs de Brouwerlaan wordt verbouwd tot twaalf kleine huurappartementen. Op de grond van de voormalige gymzaal en op het huidige schoolplein komen acht eengezinswoningen.

Ook komt er een appartementencomplex van 34 appartementen naast het Theresiahuis. De bovenste twee lagen worden koopwoningen, de 24 appartementen in de onderste vier lagen gaan in de verhuur.

‘Kerktoren beeldbepalend voor Hillegom’

Er is door Ton Kalkers en een aantal prominenten uit het Hillegomse een vereniging opgezet om de kerk en de omgeving te behouden. “Wij vonden het mooi om de kerk terug te geven aan de gemeenschap die er mede voor gezorgd heeft dat de katholieke kerk gebouwd kon worden. Slopen van de kerk was het makkelijkst geweest, maar dat hij nu behouden wordt is mooi. De kerktoren wil je behouden, hij is beeldbepalend voor Hillegom,” vertelt Van Haaster.

Han Nijenhuis, adviseur van Stichting Behoud Jozefkerk, noemt de kerk, ontworpen door de landelijk bekende architect Jan Stuyt, ‘een knap staaltje bouwwerk’. Nijenhuis vindt het goed dat de ‘kerk voor het nageslacht behouden blijft’. Hij noemt de plek van de kerk ‘historisch’ en ‘een soort rustenclave in het Hillegomse’.

‘Prachtige plek’

Op de vraag waarom je er zou willen wonen, antwoordt Wim van Haaster: “Het is een prachtige plek tegen het dorp aan. In de appartementen in de kerk kunnen ouderen terecht die psychogeriatrische zorg nodig hebben. En in de nieuwe woningen kunnen jonge gezinnen trekken. Je zit dichtbij het park en de winkels.”

Han Nijenhuis benadrukt de ‘ruimtelijkheid’ van de plek en dat je als bewoner ‘dicht op het groen en de voorzieningen van Hillegom zit’. “Bovendien heb je niet zoveel historische settingen meer in het Hillegomse.”

Wisselwerking tussen ouderen en gezinnen

Van Haaster hoopt dat er een wisselwerking gaat ontstaan tussen de ouderen en de gezinnen. Han Nijenhuis is ervan overtuigd dat die er gaat komen. “Mensen die daar gaan wonen hebben affiniteit met de bestemming van de kerk en de omgeving. Die kiezen voor die samenhang. Het is omgekeerde integratie: de bevolking komt naar de zorgvoorzieningen toe,” aldus Nijenhuis. Wim van Haaster: “Het gaat niet om een bejaardentehuis op een afgelegen plek.”

Zorgtehuis

Stepping Stones is de zorgpartij in het Jozefpark voor mensen met een intensieve zorgvraag gericht op dementie.

Er worden 30 intensieve zorgeenheden in de Jozefkerk en pastorie gesitueerd en 8 langdurige zorgeenheden in het naastgelegen Theresiahuis.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!